Sidor

onsdag 8 juli 2015

Examensmöten och avslutning på detta läsåret

Hoppas att ni har en härlig sommar! Här har värmen slagit till igen, 30 grader och sol. Längre norrut i Etiopien är de nu inne i den värsta regnperioden, men här i Jinka verkar förvånansvärt regnperioden redan vara slut.
Nu först är läsåret även slut för oss, vi hade vår sista examensgudstjänst igår förmiddag. De senaste 4 veckorna har vi haft examen för 8 av våra grupper. Under detta läsåret har vi totalt undervisat i 9 grupper, alla som varit närvarande under minst 75% av lektionerna har fått diplom, totalt blev det under året 586 personer. Dessa har i sin tur undervisat ca 2000 andra varje vecka och de har gett vittnesbörd om flera hundra som blivit frälsta under året. Det är svårt att veta hur många av dessa som verkligen fått del av hela undervisningen och håller fast vid sina frälsningsbeslut men något som vi insett det senaste året är att det jobb som blir gjort inom församlingarna är minst lika viktigt. Vi har jobbat med storytelling i 8 år nu, men aldrig har vi trott så starkt på detta sätt att förklara evangeliet som vi gör nu! De vittnesbörd vi hör från våra elever är ständigt liknande: ”Jag har tidigare varit kristen men nu har jag tagit emot Jesus på nytt, först nu förstår jag vad Bibeln handlar om och vad Jesus verkligen gjort för oss.” Det är först när evangeliet blir levande för de kristna som de i sin tur även kan dela det så att det blir levande för andra.



                       Några av våra examensgrupper

De roligaste grupperna vi haft under året, är nog den i fängelset och den i Kangaten. För många i fängelset har det blivit så att Gud har vänt deras hopplösa meningslösa inlåsta vardag till något gott, i och med att de fått del av denna undervisnigen och fått möta Jesus. De bad oss verkligen att inte sluta besöka dem nu när undervisningen är slut. Kangaten har varit en riktig utmaning, flera veckor har vi fått ställa in på grund av krig utmed vägen dit och flera gånger har vi därför fått köra dubbla undervisningspass när vi väl kommit dit. Det har inte varit helt utan oro vi åkt de 4 timmarna dit genom områden med både oroligheter, jobbig teräng och hetta, men vilken lön vi fått för mödan. Våra elever har varit otroligt frimodiga och oroslösa människor som promenerat i flera timmar genom het öken både för att komma till vår undervisning och för att sprida evangeliet. En del av dem går ända in i Sudan och Kenya och evangeliserar. 



                                             Under ett par av våra examensgudstjänster

Under 1 års tid har jag, Hanna, brukat promenera upp till en by ett par km utanför Jinka och berättat berättelserna hos en familj där. Mannen i familjen och en del andra grannbarn och ungdomar har lyssnat ordentligt och verkligen tyckt om undervisningen. Nu har jag äntligen berättat färdigt och mannen i familjen, plus en ung granntjej som varit trogna lyssnare har nu beslutat sig för att tro på Jesus. När jag frågade vad mannen lärt sig under detta året svarade han bl.a. att allt det jag sagt och lärt dem varit sant och att han tagit emot allt, nu förstår han att vi alla är syndare p.g.a. Adam och Evas syndafall och vi förtjänar alla att dö, men att Jesus dog istället för oss på korset, hans blod utplånade för alltid vår synd så att vi kunde bli frälsta. Ingen kan bli frälst genom att bara gå till kyrkan, det handlar om hjärtats tro, man måste erkänna att man har syndat och tro att Jesus dog för våra synder. Det känns fantastiskt roligt att de blivit frälsta och jag ber att Gud ska hjälpa mig leda dem vidare i tron.

Imorgon reser vi till Addis Abeba, vi tar några veckor semester nu, tänkte resa runt lite i norra Etiopien, besöka en del kända turistställen och även en del släktingar. Sedan kommer vi tillbaka hit till Jinka och börjar med nya grupper igen i augusti. Nästa läsår kommer vi att köra 2 omgångar med grupper, en under hösten och en under våren, vi kommer att undervisa 1g/vecka i alla grupperna. Sen är denna perioden slut och vi åker tillbaka till Sverige i aug -16.


Tack och Guds välsignelse till alla er som ber för oss och vårt arbete!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar