Sidor

måndag 9 mars 2015

Värme, nya grupper, dop, vittnesbörd, ormbesök o.s.v.

Här kommer en hälsning ifrån oss i Jinka. Nu är värmen på topp här, det är ca 35 grader på dagarna, vi hoppas att det snart vänder och blir lite svalare igen. Mitt på dagarna blir man ganska slö av värmen, man får se till att jobba mer på morgnar och kvällar istället. Noah och hans kompisar svalkar av sig flera gånger om dagen i vår lilla pool på gården. De senaste 3 veckorna har vi haft besök av en familj från Västerås, de heter Markus och Ida Johnsen och har 2 barn. De har varit här för att prova på missionslivet som familj och vi har haft roliga veckor tillsammans.
                                            


Arbetet har rullat på de senaste månaderna och nu har vi fullt upp kan man säga. Vi kommit igång med 3 nya grupper till, 2 här i Jinka och en i Baitsemal, 5 km härifrån. Totalt har vi nu 9 grupper igång, 5 av dem varje vecka, 4 av dem varannan. Totalt har vi ca 700 elever som i sin tur undervisar ca 2200 per vecka. Vi når nu fler på en gång än vi någonsin gjort tidigare tror jag. Alla dessa grupper kommer vi att bli färdiga med i Juni.


För några veckor sedan bjöd församlingarna i Tolta, där vi undervisade förra året, oss att vara med på deras årliga dopförättning. Det var 250 dopkandidater, många av dem hade kommit till tro när våra elever där berättat berättelser för dem. Det var en fantastisk tidig morgon vid den lilla ån när alla dessa begravde sina gamla liv för att börja nya med Jesus. Den gamla kvinnan på bilden sa efter att hon blivit döpt: ”Nu kan jag dö när som helst, det gör mej ingenting!” 



Alla våra möten börjar vi med att fråga om det är någon som har något vittnesbörd att dela och jag tänkte jag skulle skriva vad ett par av våra elever i Kangaten berättade i lördags. En kille som heter Elias Echo berättade: ”Jag älskar den här undervisningen, jag lär mej jättemycket som jag inte vetat förrut själv. Jag bor långt härifrån, jag promenerar 3 timmar för att komma hit. I min hemby berättar jag berättelserna för både krista och ofrälsta och de älskar att lyssna och titta på bilderna jag visar. Sedan jag börjat undervisningen har 30 personer totalt blivit frälsta och börjat komma med till kyrkan.” En annan kille som heter Lotede Namana berättade: ”Vi blir starka av den här undervisningen och berättar vidare för många. Jag brukar promenera 6 mil till Mursifolket, som bor norr om oss Nyangatum, jag har undervisat dem berättelserna flera gånger. Alla säger ”Tossi chali” (Gud är bra!) och 300 personer där har nu kommit till tro.” Dessa vittnesbörd är så otroligt uppmuntrande för oss, tänk att dessa människor går långt in i bushen dit vi aldrig skulle kunna ta oss med bil, och absolut inte orka gå i 45 graders värme, och vinner så många människor för Gud. Det känns fantastiskt att kunna ge dem denna undervisning som ett verktyg som verkligen hjälper dem i deras tjänst.

Även de senaste månaderna har arbetet blivit lidande av en del oroligheter i området. Vi fick ställa in några möten ett par veckor men nu är det lugnt igen och vi kan åka fritt i området igen. Be gärna om lugn och fred och fortsatt beskydd över oss på vägarna.


För några dagar sedan upptäckte vi en orm precis utanför vår öppna ytterdörr en kväll. Vår nattvakt slog ihjäl den, men det var en riktigt obehaglig upplevelse. Vi har bara sett ormar i skogen tidigare och trodde de skulle hålla sig borta från tätbebyggelsen. Vår granne sa dessutom att den var giftig. Noah springer ju runt på vår gård hela dagarna och det skulle verkligen inte vara roligt om han blev biten. Efter ett par dagar fick vi dock höra från en svensk ormexpert som sett bilderna på den att det var en ofarlig snok. Vi valde att tro på honom istället för på grannen och det kändes väldigt mycket skönare efter det. Men man inser mer och mer att man måste leva helt av tro och tillit till Gud och hans beskydd.


Vi avslutar med ett ord från Rom 8:37 ”Men i allt detta vinner vi en överväldigande seger genom honom som har älskat oss. Ty jag är viss om att varken död eller liv, varken änglar eller furstar, varken något som nu är eller något som ska komma, varken makter, höjd eller djup eller något annat skapat skall kunna skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus, vår Herre.”